Geelwortel (Kurkuma of Koenjit) en Peesontstekingen

Peesontsteking (of tendinitis) is een ontstekingsreactie waarbij de pijn zich manifesteert op de aanhechtingsplek van een pees aan het bot. Er bestaan nogal wat mogelijke locaties, zoals de schouders, de polsen (tennisarm), de heupen, de knieën en de achillespezen. De oorzaak is veelal overbelasting als gevolg van het maken van repeterende bewegingen, zware voortdurende belasting, vibraties of langdurige blootstelling aan kou.

Het blijken lastig te behandelen ontstekingen te zijn waarvoor vaak langdurig ontstekingsremmers als Diclofenac worden voorgeschreven. Maar recent onderzoek[1] lijkt aan te tonen dat de werkzame stof van de geelwortel, curcumine, de ontstekingsreactie af doet nemen en de apoptose wordt geremd. De overlevingskansen van de peescellen werden duidelijk vergroot.
[www.springfieldnutra.com]
De onderzoekers claimen (nog) niet dat het eten van curry's of andere gerechten, die boordevol geelwortel (kurkuma of koenjit) zitten, een geneesmiddel zijn voor die vervelende tendinitis, maar ze zien toch wel degelijk een toekomst voor de curcumine bij de behandeling van tendinitis. Ze hopen in ieder geval dat curcumine in staat is om het gebruik van non-steroidal anti-inflamatory drugs (NSAIDs), zoals de al genoemde Diclofenac, behoorlijk te verminderen. Want aan die geneesmiddelen zitten ook aardig wat bijwerkingen.

Zo zie je maar: het eten van pittige oosterse gerechten is gezonder dan je misschien zou denken.

[1] Buhrmann et al: Curcumin modulates nuclear factor kappaB (NF-kappaB)-mediated inflammation in human tenocytes in vitro: role of the phosphatidylinositol 3-kinase/Akt pathway in Journal of Biological Chemistry - 2011